Obrnite se na nas

Telefon

Slovenija

+386 (0) 128 08 019 | +386 40 80 03 40

Obrazec za stik

Veselimo se vaših vprašanj.

> Stiki

Preskus trdote – ugotavljanje lastnosti materiala

Preskus trdote je eden najpomembnejših postopkov za zagotavljanje kakovosti materialov, ki se uporabljajo v različnih industrijskih panogah ter pri raziskavah in razvoju. Podjetje Bossard vam je kot izkušen partner na voljo s svojim strokovnim znanjem o preskušanju trdote in z najsodobnejšimi preskuševalnimi laboratoriji.

Kaj je preskus trdote?

Preskus trdote je običajen postopek za določanje lastnosti materiala. Trdota je odpornost, ki jo ima material proti deformaciji površine z drugim predmetom. Tako je mogoče preveriti, ali gre za trd ali krhek material oziroma za material, ki je odporen na obrabo in čvrst. Tako preskuševalec ugotovi, ali je preskušani material primeren za določen namen.

Preskušanje trdote se uporablja na različnih področjih in v različnih sektorjih za zagotavljanje ustrezne kakovosti materialov. Glavni industrijski sektorji, kjer se uporablja, so avtomobilska industrija, gradbeništvo, letalska in vesoljska industrija, strojništvo, proizvodnja in predelava kovin ter industrija avtomatizacije.

 

Prednosti preskusa trdote

  • Razmeroma preprost in hiter preskusni postopek.
  • Preskus se izvaja neposredno na sestavnem delu.
  • Manjše spremembe preskušenega materiala omogočajo nadaljnjo uporabo.

Kako se izvaja preskus trdote?

Načelo preskušanja trdote je razmeroma preprosto: Predmet za vtiskanje, tj. predmet z določeno maso, z določeno silo vtisnemo v površino materiala, ki ga preskušamo. Pri tem nastane vdolbina, ki jo lahko izmerimo z merilnikom. Na podlagi te meritve je mogoče izračunati trdoto. Manjša kot je vdolbina, trši je preskušani material. Preskuševalec lahko izbira med različnimi metodami.Preskus trdote po Rockwellu

Preskus trdote po Rockwellu se izvaja z uporabo diamantnega stožca (s 120-stopinjskim kotom) za preskušanje trdote kaljenega jekla. Preskuševalec najprej uporabi predhodno silo ali predhodno obremenitev, da predre površino preskušanega materiala. Po določenem času vzdrževanja te sile izmerimo izhodiščno globino, ki služi kot referenčna meritev in se kasneje upošteva pri izračunu trdote. Nato preskusno silo povečamo, da dosežemo končno globino vtisa. Po določenem času vzdrževanja te sile jo sprostimo in izmerimo končno globino vtisa. Preskuševalec nato izračuna trdoto po Rockwellu na podlagi razlike med izhodiščno in končno globino vtisa. Končna vrednost trdote, pridobljena s preskusnim postopkom, predstavlja trdoto po Rockwellu (npr. 58HRC).


Bossard - vaš strokovnjak za postopke preskušanja trdote

Podjetje Bossard ponuja preskušanje trdote po Vickersu (akreditirano) in preskuse trdote po Rockwellu (neakreditirano). Naša ponudba vključuje naslednje storitve (med drugim):

  • preskuse trdote v našem akreditiranem preskusnem laboratoriju (nekateri naši preskusni laboratoriji po svetu so akreditirani pri ustreznih nacionalnih akreditacijskih organih),
  • pridobivanje pomembnih informacij o lastnostih materiala.


Pri naših strokovnjakih se pozanimajte o naših strokovnih storitvah preskušanja. Z veseljem vas pričakujemo!


Stik z nami

 

Sorodne teme

Spoznajte naše bele knjige, ki jih naši strokovnjaki pišejo o temah, kot so:

  • korozija
  • Trenje
  • Merjenje trdote
  • Vodikova krhkost
  • Utrujenost materiala

Prenesite bele knjige

 

Spoznajte druge module, ki lahko prispevajo k postopnemu izboljševanju vaše produktivnosti

Strokovni pregled
S preučevanjem vaših izdelkov za pritrjevanje in orodja, ki ga uporabljate, lahko ugotovimo, kako lahko bolj gospodarno in bolj pametno napredujete.

Strokovno izobraževanje
Na naših spletnih seminarjih in tečajih se lahko seznanite z bistvenimi lastnostmi in skrivnostmi izdelkov za pritrjevanje.

Strokovna razčlenitev
Poiščimo najboljšo rešitev za tehnologijo pritrjevanja in možnosti zmanjšanja stroškov.

Strokovno načrtovanje
Z načrtovanjem oblikujte svoj najboljši izdelek s pomočjo širokega nabora tehničnih informacij in orodij.

Strokovna analiza programa izdelkov
Zmanjšanje skupnih stroškov lastništva z ugotavljanjem priložnosti za racionalizacijo tehnologij za pritrjevanje.